Tuesday, December 9, 2008

kereta,lesen, dan aku..

Posted by Hafiz Richard


salam..
dah lame aku xwat blog..
kali ni aku nak sambung cuz cuti ni quite boring ar..
hehe..
kali ni aku nak story pasal life aku sepanjang aku ade lesen p..
aku rasa cm kelakar tp tak sure ar kalu korang baca korang rasa kelakar ke tak..
hehe..

Peristiwa 1
citer ni berlaku xsampai seminggu pas aku dapat lesen p..
hehe..
time tu aku baru balik from solat jumaat kat masjid sikamat ar..
sbb ktorang on that day pi ziarah cikgu2 saser yang tercinta hehe..
aku time tu drive kete Jeep bapak aku..
time tu gak kamal n paan follow aku since ktorang nak wat click Delta..
hehe..
then, dak2 saser lain ajak pi makan kat salma devi (kedai mamak) kat megaway.(yeah)..
aku time tu dah parking baik punye..
tetiba, shahir yang memandu kereta Persona model keluaran baru syarikat Proton yang dibeli selepas SPM muncul ditingkap ku..
dia kata kat aku dak2 ajak pi Seremban 2..
aku pun set ar since ramai gler dak saser nak pi sane..
then, aku ngan semangatnye mengundurkan kereta Jeep model Lama milik bapakku..
aku view blakang cm xde kete..
aku pun reverse ngan laju ar..
masa ngah reverse aku borak2 ar ngan paan n kamal..
gelak2 pasal hal kelas blah2..

BOOOOOMMMMM

"kimak duke langgar kete orang!!!" cmtu lah cara paan mencarut..
"masalah dowh, masalah.." kamal menambah..
aku tersentak ar..
korang pun leh expect kan ape berlaku..
time tu aku mmg dah syak ar aku langgar kete orang..
kamal dah tunduk2 xmau tgk..
paan terus menyorok kat bawah seat kete..
aku pun slowly alihkan kete aku kedepan skit..
then
aku pun ngan cuaknye kuar ar..
tgk2..
si Shahir nye kereta..
waaa..
dah ar kete baru..
aku tgk pintu die hancur kemek kaw2 ar..
aku cuak gak..
pastu aku tgk kete bapakku...
kukuh..
cantik lagi..
xde effect..
aku mmg nak gelak ar tgk..
kirenye aku xyah ar nak jawab ngan bapak aku..
hehe..
then, story nye story
aku byr ar dalam 100 kat shahir..
dia cakap kalu kene tambah die gtau aku ar..
nasib bek aku ade alaun plkn..
huhuhu..

Peristiwa 2
time ni aku baru balik dri kedai kat kawasan umah aku ar..
aku bawak jeep kesayangan bapakku yang comel hehe..
mase pas balik tu aku lalu lar lorong kota sri emas..
tetiba aku rasa kete bapak aku berat..
aku pun ngan selengenye tepikanlah kete ku..
"ngahahah padan muka" kedengaran suara mat rempit yang muncul dari mana lalu sebelah jeep bapakku..
secara automatik, mulutku mengeluarkan kata2 nista hehehe..
ye ar..
cube korang pikir, orang ngah dalam kesusahan, leh lak cakap cmtu huhuhu..
aku pun check ar brake depan..
ade bau hangit..
aku cam cuak ar so aku naik balik jeep bapakku, dan terus balik umah..
sampai umah aku gtau mak aku..
pastu mak aku cakap, tunggu papa balik so aku wat dunno je ar..
malam, tu bapakku balik n aku gtau ar..
bapakku check n die kata brake kete jatuh..
waaahhh..
first time aku dgr brake bleh jatuh..
"ala, kete pun dah lama kan hak3.." aku gurau ngan bapakku..
bapakku test drive n esoknye die repair ar jeep tu..

Peristiwa 3
kisah ni berlaku masa aku nak pi bank settle utang aku ngan shahir..
sbb dalam peristiwa satu tu nye kes ar..
aku kene tambah lagi seratus..
memandangkan die memakai akaun maybank, aku pun memandu jeep yang selalu ku jahanamkan ke maybank nilai..
aku pun drive ar..
sampai kat maybank tu aku pun cari ar parking..
aku pun stop n free gear mase tgk ade satu kete kuar..
pastu, masa aku nak masuk 1st gear, aku pun tekan ar clash dulu kan..
tetiba, gear xleh masuk means that aku xleh nak tolak gear tu sbb tetiba ketat..
aku gelabah ar since banyak gler kete kat blakang..
then aku start n off aku nye engine ar..
last2 xde effect..

poooonnnnnnnnn!!!!

kedengaran bunyi hon kete yang xsabar..
pastu ade sorang pakcik dengan muka marah datang n kata tolak kete aku ketepi..
"ek,eleh, bukan aku nak pun kete ni rosak" aku dah tensen n marah dalam hati je ar..
then, aku cam cool je ar..
aku ingat dia nak tolong, tgk2 dia just nak gtau je..
cit, sape nak handle streering time aku tolak..
aku mmg mencarut kaw2 ar kat pakcik tu..
susah payah aku menolak, tetiba muncul seorang lelaki ibarat malaikat membantuku..
huhuhu..
then dia pun tolong ar aku..
aku cam bese, lepas je cakap mekacih terus mengambil n95 aku dan menelefon bapakku..
then, uncle jali pun mengambil aku..

Peristiwa 4
peristiwa ni adelah peristiwa yang baru berlaku..
berlaku mase aku baru balik dari kl hehe..
tgh best2 drive from ktm, aku rasa kete Iswara Merah model zaman dahulu kala
tu tersengguk2..
aku just ignore n bawak je ar..
tetiba masa lalu selekoh, kete iswara milik bapakku terus slow..
aku pun dah paham ar..
terus aku ketepikan kereta bapakku..
aku check2..
oooooo..
minyak xde ngahahaha..
bengong nye hafiz..
aku pun call ar mak aku..
"hello, wassup2 mama ku.. dimana kamu?"
"yo2 anakku, mama dirumah nenekmu"
omg, rumah nenek?

"kembali ke dialek original"

"alamak. sape nak tolong orang ni.."
"nanti2 mama gtau papa"

memandangkan aku tau minyak kete abis, aku pun ngan ghairahnye berlari anak menuju ke stesen minyak nilai lama yang kurasakan dekat dalam pengiraan ku..
lari dan lari..
terus berlari..
dan lari..
nape xsampai lagi..
aku dah fed up..
then aku patah balik..
hehehe..

tetiba, hp ku berbunyi dan bapakku mnelefon
"pis, nanti kawan papa datang bawak minyak"
"ok"
"hmm.. nak balik kapar x?"
aku pun cam semangat lak
"mau2.."
"nanti papa sowh uncle jali kasi 50 kat ko.. ko drive careful k"
"ok papa"

aku pun menunggu dari jauh..
tunggu dan terus menunngu..
aku mula bosan..
jam izhar menunjukkan tepat jam 5..
terdetik di hati nak kacu org yg aku syg..
aku pun men ar msg ngan die..
memandangkan die cam penat, so aku pun xmau ar kacu die...
nak gak selitkan huhuhu...

30 minit kemudian, muncul jeep2 kawan bapakku..
aku ngan happy nye memecut lari ke kereta ku..
uncle jali bagi aku sebotol mineral minyak n rm50..
pas berterima kasih, aku pun memandu ke stesen minyak berdekatan n isi minyak..
arakian, aku memandu ke rumah nenek ku..
sampai di meru, traffic jam membebani daku..
wahhh..
30 minit dalam kete, aku tiba dirumah nenek ku..
nasib baik aku sempat solat kat dengkil..
sbb masa aku ngah jam tu, azan maghrib berkumandang..


itu jelah cerita aku..
aku malas nak taip tp hopefully korang leh amik something ar from citer aku ni..
thx a lot cuz baca blog aku..
salam..

4 comments:

salam alyk..

aku rase ko ngn kreta2 ko pergi la meninggalkan dunia nih..xde ape lg yg korg sumbangkan kat dunia slaen pencemaran dan ker0sakan di muka bumi..DIE!!!

malayneum said...

salam..

sokonglah public transportation..hahaha

bkn kenderaan bermasalah
pemandu die yg bermasalah
minyak xcek
reverse xtgk
keta xreti bwk
ahaahaha

kimek
ko di tag
tgk blog gua