Friday, October 3, 2008

why Islam?

Posted by Hafiz Richard

why Islam?
Category: Religion and Philosophy

salam kengkawan..
ari ni aku nak kongsi skit citer..
citer ni pasal ayah aku ar..
ari tu ktorang ade wat family talk ar kat umah..
aku pun join ar..
tetiba kakak aku open citer pasal islam..
tentang the do's and the dont's in islam ar..
then, buat pertama kalinya, aku dengar cerita bapaku..

dia kata, kenapa sebab dia masuk islam..

tapi xbanyak yang dia cerita..
dia bgtau beberapa sebab utama dia masuk islam..

1st..
Solat 5 waktu..
dia kata, islam ni unik sebab ade al-quran..
dalam al-quran tu jelas kata, solat kene 5 waktu..
cam kristian, dorang buat ibadah pada hari ahad sahaja..
islam unik..
setiap hari kita ingat pada-Nya..

2nd..
Puasa..
juga unik..
sebab, cam kristian, tetiba je ade krismas..
so dia kata cam tak meriah..
tp islam..
kita puasa dulu sebulan..
time raya mmg terasa betul..
sebab raya kita meraikan kejayaan kita beribadah kepada-Nya..

3rd..
Al-quran..
unik..
semua benda ada dalam quran..
dia cakap, kalu ade orang kta benda tu salah..
buktikan..
surah ape..
ayat ape..
then, baru dia accept..
dia kata, quran tu dah cukup complete dah..
semua ade kat dalam quran..

inilah sedikit ringkasan daripada perbualan kami..
bukan niat hendak menunjuk tetapi untuk perkongsian bersama..
sebab mengapa orang bukan Islam, tertarik memeluk Islam..
kita yang sedia Islam, patut bersyukur dilahirkan Islam..
hanya orang bukan islam yang betul2 mencari kebenaran dan mendapat hidayah-Nya yang akan berjaya memeluk islam..

renung2kanlah..

salam..

3 comments:

ahuyy~ said...

pergh..
menangkap post pasal islam nie..

cayalah duke..
seorang pendakwah walaupun tidur dalam kelas english..

harich90 said...

agak2 ar tidur hak3..