Saturday, May 8, 2010

Dakwah

Posted by Hafiz Richard

kepala pening..
punggung lak ngah sakit..
ades..
skrg tgh hujan..
nak rest jap..
penat study fizik..
esok exam..
paper english and fizik..
huhuhuhu...

aku tetibe rase nak tulis blog dalam suasana exam ni..
tetibe terlintas kat aku perihal agama di KMB..
nak kata aku ni kuat agama, xde la sangat..
sekolah pun sains je dulu..
subuh ade gak subuh gajah..
wuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu...
pape pun aku nak thx kat fakri yang tidak jemu2 mengejut subuh..
:-D

ok..
aku de dengar ar pasal hal yang berlaku kat kmb ni..
sesetengah golongan yang agama Islamnya sememangnya mantap..
aku xnafikan..
berlatar belakangkan pendidikan islam yang bagus..
alhamdulillah la..
aku pun pernah gak sekolah agama dulu, tp xde ar setaraf ngan ilmu yang
mereka miliki..
tetapi, aku teringin berkongsi pendapat aku..
Islam pun menggalakkan musyawarah..
dibuktikan pada zaman Umar..
Umar seorang yang kuat agama dan sangat tegas..
tetap menerima pandangan yang diutarakan dalam musyawarah..
itulah uniknya islam..
tidak mengira pangkat, ilmu dan taraf seseorang..
pendapatnye tetap didengar dan dipertimbangkan..
:-D

ok..
aku nak start mane dlu ek..
firstly kalau ape yg aku cakap salah atau menyinggung mana2 pihak,
aku minta maaf sangat2 cuz niat aku ikhlas untuk memberi pendapat..
:-D

ok..
first case yang berlaku..
cara islam disampaikan di KMB..
aku tgk ade sedikit unsur paksaan..
sesetengah golongan di KMB mahukan cara mereka diterima
sepenuhnya di KMB..
mereka mahukan apa yang tertera dalam islam tetap dilaksanakan
di KMB walau apa pun yang berlaku..
mahu tetap mahu..
tidak mengira perasaan atau latar belakang kehidupan seseorang..
ok..
aku xnafikan dari segi hukum Islam itu sendiri, mmg golongan ini
tetap betul dan tepat..
hukum Islam itu jelas dalam quran dan hadis..
mmg betul, tiada yang salah..
ni mmg aku xnafikan..
tp..
yang menimbulkan persoalan aku..
cara dakwah yang disampaikan..
cara pendekatan yang dilaksanakan..

aku ade dengar kat KMB ni..
minta maaf la kalau aku cakap..
dorang sound direct je golongan yang xpakai tudung..
kalau ade yang agak terlebih sosial..
siaplah korang..
korang akan diserbu dan di sound..
sampai nangis korang kene..
jap..
betul ke bende ni?
aku pun dgr citer org je..
mmg salah xpakai tudung..
tp yg sound tu?

terfikir aku zaman dlu..
tatkala rasulullah cuba menyampaikan ajaran Islam..
adakah dengan cara paksaan?
adakah dengan cara kekerasan?
adakah dengan cara kekejaman?
melalui ilmu yang aku ade, aku rasa tidak..
golongan bukan Islam dulu memeluk Islam itu kerana
kemulian dan kelembutan Islam itu sendiri..
mungkin korang boleh kata dorang bukan Islam..
so cara approaching lain..
yang Islam ni..
kene sound betol2..
da tau Islam buat la hukum hakam Islam..
ok..
korang leh kata macam ni..
tp..
cuba korang bayangkan..

ni bayangan k..
bayangan..
bukan aku kata bende ni berlaku kat kmb..
tp ikut imaginasi aku..
sekali lagi aku tekankan..
ikut imaginasi aku..
tiada pihak yang terlibat..

cara yang 1st
korang dengar sorang budak ni xpakai tudung..
korang mula rasa panas..
terbakar beb..
xtau ke hukum xpakai tudung..
ular tu leh tumbuh kat kepala korang tau x time akhirat nanti..
kurang hajar..
leh lak xnak pakai tudung..
korang pun start panggil rakan2 korang nak sound budak ni..
budak ni yang mungkin tengah happy..
mungkin birthday dia ke..
dia baru dapat hadiah daripada family dia ke..
hamster dia beranak ke..
korang pun serbu dia..
mak aih..
korang sound dia..
mulalah keluar ayat2 quran yang menegaskan apa korang katakan..
budak tu sorang..
korang yang 3 4 org ni g sound..
aduiyai..
siannye aku tgk..
menangis tau x leh kene..
aku rase lagi la berat hati dorang nak pakai tudung..
lau pakai pun, juz xnak kene sound..
so, keikhlasan tu xwujud..
cuba korang letak diri korang kat budak tu..
siannya dod..
T_T

cara yang 2nd..
korang dengar dak ni xpakai tudung..
then korang discuss same2 korang..
ok, g jumpa dak ni..
2 org ok kot..
korang jumpa..
cuba befriend ngan dia..
lagi best peluk dia..
cakap baik2..
nape xpakai tudung..
dia akan bagi sebab..
k cuba dengar dulu..
then, korang try pujuk dia pakai tudung kat KMB..
pujuk.. bukan paksa..
bile nampak dia pakai tudung, g jumpa..
peluk dia..
puji..
"muka awak makin comel pakai tdudung"
sejuk hati budak tu dengar..
tergerak rase nak pakai tudung..
at least, pakai tudung ngan ikhlas..
then, cakap la baik2 ngan budak tu..
xelok sangat xpakai tudung ni..
jgn korang serbu cakap masuk neraka..
terkesima dak ni dengar kang..
adoiyai..
cakapla..
comelnye..
xpakai tudung ni bahaye, nanti laki leh naik nafsu tgk..
lau pakai tudung ni leh sembunyikan sikit susuk tubuh..
pakai tudung ni, laki lagi ramai suka..
cuz, aurat wanita tu hanya untuk suaminya dan keluarga..
pakai tudung ni, lelaki lagi teringin nak jadikan bakal isteri..

haaa...
kan sodap dengar..
ni lau korang g bantai (contoh je ek)..
rambut dah la busuk, g la pakai tudung..
rambut dah la mengerbang, cover ar sikit..
korang ni xde agama ke?
xtau hukum agma ke?
xbelajar agama ke?
korang ni nak masuk neraka ke?
rambut korang ni nak tukar jadi ular ke kat akhirat tu?
ahaaaa..
silap besar ar..
lau kene yang panas baran, memang korang kene kutuk balik...

ok..
ape yang aku cuba utarakan, dakwah orang dengan cara yang lembut..
aku sebagai lelaki pun sukakan kelembutan..
walaupun ramai yang silap sangka mengatakan aku gay..
aku xkisah..
aku puji sorang budak laki ni..
agama mantap..
kejut subuh..
tanye elok2..
contoh ek..
duke, bangun duke..
ye...
duke, da solat subuh duke?
da..
ok.. assalamualaikum..
kalau belum..
belum..
k.. g solat dulu ek..
t tdur balik..
ok duke?
ok :-)

sejuk hati bai dengar...

lau camni..
aku da solat subuh..
lampu dah nyala ngan sangat terang..
nampak aku tgh study..
Duke bangun duke..
Da..
G solat cepat baru study..
kau ni solat la dlu..

mak aih..
xke da fitnah tu..
ni contoh je ek..
:-D

sebenarnya banyak lagi yang aku na cakap, tp aku rase baiklah kiranya aku berhenti..
nak study fizik balik..
k..
sekali lagi, aku minx maaf..
kalau korang terase..
niat aku..
manusia ni ade perasaan..
xsumer same..
hukum hakam, Allah mmg betul..
aku pun xde ar perfect sangat cuz family aku ramai gak yg free hair..
tp cara penyampaiannya, pun perlulah betul..
bak kata ustaz aku dlu..

"kita nak ajak orang buat baik, kita tak leh terus serbu"
"mulakan dengan cara yang lembut"

last contoh..
imagine kecik2..
korang xsolat..

1st situation
mak korang marah..
orang xsolat masuk neraka!!!!
nak masuk neraka ke wahai anakku sayang???
neraka tu ape mak?
Neraka tu tempat panas..
sangat panas dari api dunia..
kau masuk sane, merana la kau anakku.. tiada makanan dan air yang enak untukmu..
terbakar kulitmu..
hahahaha!!!
(ni aku merepek je ek, xde mak yang akan cakap camni huhuhuhu)

2nd situation..
Duke.. nape xsolat..
erm.. penat la mama..
Duke, duke sayang Allah x..
sayang mama.. nape?
nape duke sayang Allah..
Allah ciptakan duke, bagi duke nyawa, bagi duke akal yang cerdas..
Duke sayang sangat kat Allah..
pe duke rase lau xde orang sayang duke..
duke sedihla mama..
k, lau duke solat, Allah sayang sangat kat duke..
tp lau duke xsolat, Allah xsayang duke..
yeke mama..

at least, budak kecik ni akan terpikir juga..
dan xde perasaan takut..

Islam itu indah..
Islam itu mudah..
tapi..
kenapa ramai yang keluar Islam?
kenapa ade Islam yang jadi pengganas?
bukan silap Islam itu sendiri..
tetapi..
Silap UMAT ISLAM itu sendiri..
jangan sama sekali salah kan Islam..
Islam tidak pernah mengajar membuat jahat..
Islam tidak pernah menggunakan paksaan..
Islam itu mudah..
UMATNYA yang membuat Islam itu rumit..
UMATNYA yg xmendalami islam itu sendiri..
k..
minta maaf jika kata2 ku, menyinggung perasaan korang..
aku pun manusia yang xsempurna..
aku pun buat dosa..
cuma aku..
ingin menyampaikan pandangan ku..
salam..
:-)

13 comments:

Saturday, April 10, 2010

Hafzi.. Nasrahi..

Posted by Hafiz Richard

Salam..
aku ade seorang sahabat..
namanya Hafzi..
kenapa aku nak cerita kisah sahabatku..
kerana ku merasakan kisahnya ini menarik..

Hafzi ni ada seorang kekasih..
nama diberi, Nasrahi..
dorang ni dah kapel dekat setahun..
sepanjang kapel ni, banyak gler benda yang x dijangka berlaku..
Hafzi ni xde la hensem sangat.. tembam2.. gemuk2..
tp Nasrahi ni agak cantik.. care pasal sumer org.. byk mulut..
errr..
aku dah blur nak start dari mane.. huhuhu

ermm..
Nasrahi ni rapat ngan ramai lelaki..
and 1 of the boy, name Azrah..
Azrah ni schoolmate lame dia..
kire 5 tahun ar kenal Azrah ni..
sepanjang 5 tahun tu, Azrah minat kat Nasrahi ni..
tp bler Nasrahi kapel ngan Hafzi, timbul bibit-bibit perasaan tidak puas hati..
selama 5 tahun dia menyayangi Nasrahi, akhirnya Nasrahi memilih Hafzi..
tetapi, camne Nasrahi ni kenal Hafzi?
dorang dua ni da kenal 11 tahun yang lalu..
cam citer aku sikit gak ar..
muhahahaha...
tp dorang dua ni dulu sempat kirim2 surat n tukar2 gambar je..
then, gambar Hafzi ni terkantoi ngan mak Nasrahi..
kesannya, Nasrahi dipukul ibunya..
mulai hari itu, Nasrahi membenci Hafzi tetapi hakikinya,
Nasrahi masih menyimpan kasihnya terhadap Hafzi..
Hafzi?
dia terpinga-pinga kenapa Nasrahi membencinya..
walhal dia merasakan Nasrahi pernah menunjukkan cintanya kepada Hafzi..
tetapi Hafzi tidak putus2 cuba untuk memenangi hati Nasrahi..
akhirnya, Nasrahi pindah ke sekolah lain..
Hafzi hanya mampu mendiamkan diri..

11 years.. and 5 years..
3 tahun Hafzi mengenali Nasrahi, 5 tahun Azrah mengenali Nasrahi..
11 tahun, Hafzi masih mengingati Nasrahi..
5 tahun Azrah bersekolah dengan Nasrahi..

akhirnya, Nasrahi memilih Hafzi..
Hafzi?
dah la gemuk..
buncit..
tembam..
xsesuai langsung ngan ko Nasrahi..
tohmahan2 ni selalu diterima oleh Nasrahi dan Hafzi..
Hafzi agak terasa tetapi Nasrahi selalu menenangkan Hafzi..
"I love u not bcoz ur physical or ur face, but bcoz of ur heart"
ayat tu je la yang buat Hafzi ni tenang..

ramai lelaki mula mengacau Nasrahi..
walaupun mereka mengetahui Nasrahi dah kapel ngan Hafzi..
tp mereka tetap tidak berputus asa terutama sekali Azrah..
mungkin prinsip mereka..
" selagi xkawin, Nasrahi tu bukan milik Hafzi"
betul kot..
Hafzi pun sedar sape dirinya..
xpunya rupa..
xpunya badan..
tetapi kerana kasih dan tulusnya Nasrahi..
Hafzi tetap mencintai Nasrahi..
dan xsanggup meninggalkannya..
Nasrahi selalu kata
"just ignore them.. i only love u and only u"

tp Hafzi ni agak jahat n nakal..
dia suka sangat kacau Nasrahi..
kadang2 dia kacau Nasrahi..
sampai Nasrahi terdiam..
sampai Nasrahi jerit2..
sampai Nasrahi tension..
sampai Nasrahi nangis..
sampai 1 day, gaduh besar gler..
Nasrahi semangat2 call Hafzi..
tp Hafzi ngantuk n xlayan Nasrahi sangat..
Nasrahi lagi bengang apabila Hafzi cakap nak undur diri..
tp aku kenal Hafzi tu..
dia cakap je.. tp hatinya xsanggup nak buat..
Nasrahi terdiam..
Nasrahi mula jerit2..
Nasrahi mula tension..
n akhirnya Nasrahi menangis..
Hafzi mula sedar..
dia mula meminta maaf dan kata dia hanya bergurau..
Nasrahi meminta seminggu untuk berfikir..

arakian, Nasrahi mula menukar status di FB nye..
In a relationship -----> single..
ramai org bertanyakan kenapa..
pada hakikinya, Nasrahi ingin mengelak pakcik dan makciknya tahu
yang dia dah kapel..
tetapi ramai yang menyangka Nasrahi putus cinta ngan Hafzi..
ramai yang mula memberi komen..

XX : inilah masanya
XX : akhirnya doa aku termakbul
XX : boleh la aku ngorat ko

dan bermacam2 lagi komen..
Nasrahi agak terkejut lantas dia menukar statusnya kepada Its complicated..
Nasrahi mula chat ngan sahabat2nya dan menceritakan kisahnya..
Miar mengatakan perkara ni biasa..
dorang nak exam..
so mesti busy..
Nasrahi hanya mendiamkan diri..

Akhirnya, 8 April..
Dua ekor ni baik semula..
tetapi..
semalam..
10 april..
Azrah..
sahabat lelaki Nasrahi call..

A : hai
N : hai.. ni sape ek?
A : ala xkan xkenal..
N : owh kau.. ko nak ape ni?
A : xde pape.. saje nak tau khabar kawan2 lama.. aku kan rapat ngan kawan2 aku..
N : owh, aku sorang je ar kawan ko kat kusess.. yg len ko xcontact lak?
A : eh, ko ni da lain la.. ko ade masalah ke?
N : hah? xde la.. aku ok je
A : ko ni biar betul.. ko ade masalah ek.. citer la kat aku..
N : xdela.. betul..
A : ish, ko ni da lain ar
N : lain? xdela.. aku ok je..

cmtu ar perbualan dorang.. bukan aku hafal pun..
persoalan..
nape tetiba mamat tu tanye ade masalah ke kat Nasrahi..
walhal mamat tu jarang contact ngan Nasrahi..
n sore mamat tu nampak happy je..
adakah ini disebabkan oleh status FB Nasrahi yang dah tukar tu?
pelik aku..
Hafzi ni xpernah kacu awek org len..
tp kenapa la awek dia kene kacu je..

entahla..
yang aku tahu..
Nasrahi n Hafzi ni suka bergaduh..
sbb Hafzi suka sakat Nasrahi..
n dorang ni terlalu rapat..
sbb Nasrahi mudah tersentuh dan Hafzi perlu sentias ade disisinya..
bwh ni gambar Hafzi n Nasrahi..
:-)

2 comments:

Sunday, March 14, 2010

My SASER

Posted by Hafiz Richard

jumaat lepas.
aku gi la koperasi kat kmb..
then aku dgr de girl cakap saser no 1..
wah..
bagus gak la dak saser ni..
pas tgk pasal result tu aku pun baca la paper tu sikit..
aku pun mula terpikir pasal sekolah lama aku tu..
dulu, masa aku study kat saser, guru cemerlang ade sorang je..
bidang math..
tu dak sekolah aku math mantop..
aku pun leh kire mantop gak (capap hahaha)
tp masuk kmb dah nak wat kepala an..
tu math terabur..
lau buat sebijik cam saser ajar, fuh, seven bai~~
melalut lak..
pastu aku pernah singgah saser 1 day..
rupa2nya ramai gler cikgu saser dah dapat gelaran guru cemerlang..
yang buat aku happy, cikgu chem and physic aku dapat gelaran tu juga..
salute teacher~
you are the best and the experiences learning with you, i cant never ever forget..
:-)
then aku terfikir something..
cmne lau cikgu2 aku ni pindah sekolah lain..
dipindahkan oleh kementerian..
mungkin kerana ingin mengharumkan sekolah lain..
sebab sekoalh aku xtersenarai pun dalam 20 sekolah yang dapat pengiktirafan KPM..
tp xpe..
aku tau sekolah aku baru lagi..
masih muda..
bangunan je tua..
:-)
tp itula, aku terfikir kalau guru sekolah aku dipaksa pindah..
sedih..
cmne nak cari cikgu balik..
cikgu english aku pun dah pindah g Sains Rembau..
xpela..
walau saser diatas, atau dibawah..
aku tetap berbangga aku warga saser..
to all my teachers in SASER..
thx for all your effort..
thx for all your sacrifice done 4 us..
till i manage to score in SPM..
Till now.. i can still feel the experience walking up the hall and receive my SPM result triumphantly..
SASER Namamu Teratas..
Takkan SASER hilang takhtanya..
Kami datang dengan harapan..
Kami pulang dengan kejayaan..
Thx SASER.. thx all the teacher :-)

3 comments:

Tuesday, January 12, 2010

Sunyi..

Posted by Hafiz Richard

Malam tu sunyi
aku duduk keseorangan dalam bilik ku..
ku lihat jam, tepat menunjukkan jam 11 malam.
printer ku lancar memprint kerja yang ku lakukan..
tiiittt..
akhirnya..
helaian terakhir ITGS aku siap..
yes..
ringan beban ku..
tinggal ee dan tok essay ku yang meronta-ronta minta di selesaikan..
aku sandar lega..
alhamdulillah..
aku pun jalan2 malam tu..
keje dah siap an hehe..
singgah bilik bobo..
bobo tgh buat ITGS juga..
aku mengambil ukulele wan dan main lagu IM YOURS yang baru
aku pelajari ahaha..
jam menunjukkan pukul 12..
bobo bertanya padaku..

mahu datangkah sekolah esok..

mahulah..

mengapakah mahu?

IT siap sudah..

bobo meminta izinku untuk print ia nye..
aku pun kata, print la..
dush..
aku amik laptop aku..
g bilik yang slalu dak2 lepak..
malam tu, aku berjaya berdota hjuhuh..
cm bosan je aku tulis..
adoiyai..
jap amik mood..
huhu..
ok..
aku pun balik bilik aku lepas main dota.
sampai2 bilik aku tgk bobo ngah print ag..
aku amik SAGA..
target aku..
baca sampai setengah..
aku baru bab 2..
no hal..
aku terus membaca..
jam menunjukkan pukul 2..
bobo datang..
aku berjaya sampai bab 6..
kitorang pun borak..
aku pun lupa pasal SAGA aku..
last2..
2.30 pg..
bobo settle print..
aku capai hp aku..
call ehem2..
weeee....
3.30pg..
aku set alarm ku..

..........................

jam 7.40pg..
aku baru bgun bai..
ades..
aku amik tuala aku dan lingkas mandi..
8.00pg..
aku menyarung kasutku..
8.05 pg..
aku berada didepan koperasi..
sampai ditangga, aku lihat kelibat manusia di depan pintu kelasku
"alhamdulillah, cikgu xmasuk ag" bisikku dalam hati..
sesampdai dikelas..
ku lihat..
Fahmi
Acap

"hi hafiz, where is ur other frenz?"
berkata puan haziyati kepadaku..
ehehe..
"aha.." tu je yg mampu ku katakan..
ari tu aku, acap n fahmi je datang..
ahahha..
masa TOK abis

PHYSICS
"assalamualaikum kelas.. eh mana yang lain?"
berkata Pn Mazwiyan kepdaku..
"aha.." sekali lagi tu je termampu..
"ni je yg datang teacher" kata fahmi..
"Ya Allah, kamu ni bar betul. 3 org je? Ya Allah"
aku hanya mampu tergelak..
"Amir mana amir? amir pun xdatang? Ya Allah"
aku tergelak lagi.
"k i dont care. i will still start the new topic today. "
pn mazwiyan pun ke papan putih dan mula menulis

Electromagnetic Waves

"ee, saya xpuas hati betul lah.. kamu tungga jap ek.. baca nota dulu..
t saya datang balik"
dia pergi membawa buku kehadiran ke encik Hatta
huhuhu..
sampai di kelas, dia meneruskan pelajarannya..

Rehat (malas citer)

Malay
"assalamualaikum.. eh mana yg lain?" berkata cikgu Roslindawati.
"waalaikumussalam.. aha.." tu je ku mampu kata lagi..
"3 org je datang cikgu" kata fahmi.
"3 org je? ya Allah biar betul kamu ni.. 3 org je?"
"ye cikgu" kataku..
"gila betul lah korang ni, dah xbetul ke ape. tensen sy ngan kelas ni"
kata cikgu sambil senyum.
ahahah. aku gelak dgr cikgu kata camtu..

English HL
kitorang bertiga lepak concourse

Statistic
Cikgu Arni sudah tunggu depan pintu.
aku dan acap s\turut tunggu kelas english hl abis..
akhirnya..
cikgu arni pun masuk ke dalam kelas..
dia duduk..
kami bertiga pun duduk..
lama kami duduk membisu..
hampir 5 minit..
tba2
"lama betul kelas english kamu abis ek?"
pecah perut aku dgr cikgu cakap camtu..
ahaha..
"3 org je yg datang teacher"kata fahmi..
"what? 3 org je" Cikgu Arni terkejut gler..
aku bantai gelak..
"Ya Allah, kamu ni biar betul 3 org je"
"betul cikgu" kata fahmi senyum2..
akhirnya kami tetap berlajar stat..

kelasku..
E08G menggapai nama di bilik mesyuarat..
:-D
maseh..
:-D

3 comments: