Saturday, May 8, 2010

Dakwah

Posted by Hafiz Richard

kepala pening..
punggung lak ngah sakit..
ades..
skrg tgh hujan..
nak rest jap..
penat study fizik..
esok exam..
paper english and fizik..
huhuhuhu...

aku tetibe rase nak tulis blog dalam suasana exam ni..
tetibe terlintas kat aku perihal agama di KMB..
nak kata aku ni kuat agama, xde la sangat..
sekolah pun sains je dulu..
subuh ade gak subuh gajah..
wuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu...
pape pun aku nak thx kat fakri yang tidak jemu2 mengejut subuh..
:-D

ok..
aku de dengar ar pasal hal yang berlaku kat kmb ni..
sesetengah golongan yang agama Islamnya sememangnya mantap..
aku xnafikan..
berlatar belakangkan pendidikan islam yang bagus..
alhamdulillah la..
aku pun pernah gak sekolah agama dulu, tp xde ar setaraf ngan ilmu yang
mereka miliki..
tetapi, aku teringin berkongsi pendapat aku..
Islam pun menggalakkan musyawarah..
dibuktikan pada zaman Umar..
Umar seorang yang kuat agama dan sangat tegas..
tetap menerima pandangan yang diutarakan dalam musyawarah..
itulah uniknya islam..
tidak mengira pangkat, ilmu dan taraf seseorang..
pendapatnye tetap didengar dan dipertimbangkan..
:-D

ok..
aku nak start mane dlu ek..
firstly kalau ape yg aku cakap salah atau menyinggung mana2 pihak,
aku minta maaf sangat2 cuz niat aku ikhlas untuk memberi pendapat..
:-D

ok..
first case yang berlaku..
cara islam disampaikan di KMB..
aku tgk ade sedikit unsur paksaan..
sesetengah golongan di KMB mahukan cara mereka diterima
sepenuhnya di KMB..
mereka mahukan apa yang tertera dalam islam tetap dilaksanakan
di KMB walau apa pun yang berlaku..
mahu tetap mahu..
tidak mengira perasaan atau latar belakang kehidupan seseorang..
ok..
aku xnafikan dari segi hukum Islam itu sendiri, mmg golongan ini
tetap betul dan tepat..
hukum Islam itu jelas dalam quran dan hadis..
mmg betul, tiada yang salah..
ni mmg aku xnafikan..
tp..
yang menimbulkan persoalan aku..
cara dakwah yang disampaikan..
cara pendekatan yang dilaksanakan..

aku ade dengar kat KMB ni..
minta maaf la kalau aku cakap..
dorang sound direct je golongan yang xpakai tudung..
kalau ade yang agak terlebih sosial..
siaplah korang..
korang akan diserbu dan di sound..
sampai nangis korang kene..
jap..
betul ke bende ni?
aku pun dgr citer org je..
mmg salah xpakai tudung..
tp yg sound tu?

terfikir aku zaman dlu..
tatkala rasulullah cuba menyampaikan ajaran Islam..
adakah dengan cara paksaan?
adakah dengan cara kekerasan?
adakah dengan cara kekejaman?
melalui ilmu yang aku ade, aku rasa tidak..
golongan bukan Islam dulu memeluk Islam itu kerana
kemulian dan kelembutan Islam itu sendiri..
mungkin korang boleh kata dorang bukan Islam..
so cara approaching lain..
yang Islam ni..
kene sound betol2..
da tau Islam buat la hukum hakam Islam..
ok..
korang leh kata macam ni..
tp..
cuba korang bayangkan..

ni bayangan k..
bayangan..
bukan aku kata bende ni berlaku kat kmb..
tp ikut imaginasi aku..
sekali lagi aku tekankan..
ikut imaginasi aku..
tiada pihak yang terlibat..

cara yang 1st
korang dengar sorang budak ni xpakai tudung..
korang mula rasa panas..
terbakar beb..
xtau ke hukum xpakai tudung..
ular tu leh tumbuh kat kepala korang tau x time akhirat nanti..
kurang hajar..
leh lak xnak pakai tudung..
korang pun start panggil rakan2 korang nak sound budak ni..
budak ni yang mungkin tengah happy..
mungkin birthday dia ke..
dia baru dapat hadiah daripada family dia ke..
hamster dia beranak ke..
korang pun serbu dia..
mak aih..
korang sound dia..
mulalah keluar ayat2 quran yang menegaskan apa korang katakan..
budak tu sorang..
korang yang 3 4 org ni g sound..
aduiyai..
siannye aku tgk..
menangis tau x leh kene..
aku rase lagi la berat hati dorang nak pakai tudung..
lau pakai pun, juz xnak kene sound..
so, keikhlasan tu xwujud..
cuba korang letak diri korang kat budak tu..
siannya dod..
T_T

cara yang 2nd..
korang dengar dak ni xpakai tudung..
then korang discuss same2 korang..
ok, g jumpa dak ni..
2 org ok kot..
korang jumpa..
cuba befriend ngan dia..
lagi best peluk dia..
cakap baik2..
nape xpakai tudung..
dia akan bagi sebab..
k cuba dengar dulu..
then, korang try pujuk dia pakai tudung kat KMB..
pujuk.. bukan paksa..
bile nampak dia pakai tudung, g jumpa..
peluk dia..
puji..
"muka awak makin comel pakai tdudung"
sejuk hati budak tu dengar..
tergerak rase nak pakai tudung..
at least, pakai tudung ngan ikhlas..
then, cakap la baik2 ngan budak tu..
xelok sangat xpakai tudung ni..
jgn korang serbu cakap masuk neraka..
terkesima dak ni dengar kang..
adoiyai..
cakapla..
comelnye..
xpakai tudung ni bahaye, nanti laki leh naik nafsu tgk..
lau pakai tudung ni leh sembunyikan sikit susuk tubuh..
pakai tudung ni, laki lagi ramai suka..
cuz, aurat wanita tu hanya untuk suaminya dan keluarga..
pakai tudung ni, lelaki lagi teringin nak jadikan bakal isteri..

haaa...
kan sodap dengar..
ni lau korang g bantai (contoh je ek)..
rambut dah la busuk, g la pakai tudung..
rambut dah la mengerbang, cover ar sikit..
korang ni xde agama ke?
xtau hukum agma ke?
xbelajar agama ke?
korang ni nak masuk neraka ke?
rambut korang ni nak tukar jadi ular ke kat akhirat tu?
ahaaaa..
silap besar ar..
lau kene yang panas baran, memang korang kene kutuk balik...

ok..
ape yang aku cuba utarakan, dakwah orang dengan cara yang lembut..
aku sebagai lelaki pun sukakan kelembutan..
walaupun ramai yang silap sangka mengatakan aku gay..
aku xkisah..
aku puji sorang budak laki ni..
agama mantap..
kejut subuh..
tanye elok2..
contoh ek..
duke, bangun duke..
ye...
duke, da solat subuh duke?
da..
ok.. assalamualaikum..
kalau belum..
belum..
k.. g solat dulu ek..
t tdur balik..
ok duke?
ok :-)

sejuk hati bai dengar...

lau camni..
aku da solat subuh..
lampu dah nyala ngan sangat terang..
nampak aku tgh study..
Duke bangun duke..
Da..
G solat cepat baru study..
kau ni solat la dlu..

mak aih..
xke da fitnah tu..
ni contoh je ek..
:-D

sebenarnya banyak lagi yang aku na cakap, tp aku rase baiklah kiranya aku berhenti..
nak study fizik balik..
k..
sekali lagi, aku minx maaf..
kalau korang terase..
niat aku..
manusia ni ade perasaan..
xsumer same..
hukum hakam, Allah mmg betul..
aku pun xde ar perfect sangat cuz family aku ramai gak yg free hair..
tp cara penyampaiannya, pun perlulah betul..
bak kata ustaz aku dlu..

"kita nak ajak orang buat baik, kita tak leh terus serbu"
"mulakan dengan cara yang lembut"

last contoh..
imagine kecik2..
korang xsolat..

1st situation
mak korang marah..
orang xsolat masuk neraka!!!!
nak masuk neraka ke wahai anakku sayang???
neraka tu ape mak?
Neraka tu tempat panas..
sangat panas dari api dunia..
kau masuk sane, merana la kau anakku.. tiada makanan dan air yang enak untukmu..
terbakar kulitmu..
hahahaha!!!
(ni aku merepek je ek, xde mak yang akan cakap camni huhuhuhu)

2nd situation..
Duke.. nape xsolat..
erm.. penat la mama..
Duke, duke sayang Allah x..
sayang mama.. nape?
nape duke sayang Allah..
Allah ciptakan duke, bagi duke nyawa, bagi duke akal yang cerdas..
Duke sayang sangat kat Allah..
pe duke rase lau xde orang sayang duke..
duke sedihla mama..
k, lau duke solat, Allah sayang sangat kat duke..
tp lau duke xsolat, Allah xsayang duke..
yeke mama..

at least, budak kecik ni akan terpikir juga..
dan xde perasaan takut..

Islam itu indah..
Islam itu mudah..
tapi..
kenapa ramai yang keluar Islam?
kenapa ade Islam yang jadi pengganas?
bukan silap Islam itu sendiri..
tetapi..
Silap UMAT ISLAM itu sendiri..
jangan sama sekali salah kan Islam..
Islam tidak pernah mengajar membuat jahat..
Islam tidak pernah menggunakan paksaan..
Islam itu mudah..
UMATNYA yang membuat Islam itu rumit..
UMATNYA yg xmendalami islam itu sendiri..
k..
minta maaf jika kata2 ku, menyinggung perasaan korang..
aku pun manusia yang xsempurna..
aku pun buat dosa..
cuma aku..
ingin menyampaikan pandangan ku..
salam..
:-)

13 comments:

aik2 selit peluk2 nampak :)

Farzan said...

haha
wan nye komen xlh blah :P

wei2
kn aku ckp ko anti dorg
kah3 ^_^

hmm...sedikit sebnyk
aku stuju
meskipun aku kurg ilmu agama
skolah agama pn takat drjh 6 kn
xsehebat mereka2 yg len :)

jika Islam itu syumul
maka perasaan manusia juga termasuk dalam aspek agama
pertimbangkanlah wahai rakan2

kejar akhirat maka akn dtgnye dunia
hanya jika memahami konsep Islam yg menjadikan setiap perbuatan itu amalan, bukan stkt yg kita buat kat surau tu je

wallahualam

saya_lemah said...

duke,
QS 49:6
hati-hati komen macam ni duke,
tak mau takut2 kau jadi penyebar fitnah
;)

saya lemah ni sape ek?
:-D
k surah al-hujurat ayat 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

bro( or sis).. aku xsure la ayat mana yg cam aku wat fitnah.. maybe ni kot..

aku ade dengar kat KMB ni..
minta maaf la kalau aku cakap..
dorang sound direct je golongan yang xpakai tudung..
kalau ade yang agak terlebih sosial..
siaplah korang..
korang akan diserbu dan di sound..
sampai nangis korang kene..
jap..
betul ke bende ni?
aku pun dgr citer org je..
mmg salah xpakai tudung..
tp yg sound tu?

k.. ini ape yg aku dgr.. n aku xcakap bende ni betul.. aku siap persoalkan lagi..
betulkah perkara ini berlaku..
n xsilap aku.. xde pun bende yg aku fitnahkan.. im just give my oppinions nak bg dakwah..
n dalam blog aku banyak yg aku bg contoh..
bukan real life situation..
sumer aku reka..
maybe same aku xtau..
n aku da minx maaf byk2 lau tersinggung..

n biler bace komen u..
aku cam rase terpukul gler..
adakah aku ni penyebar fitnah?
aku juz xnampak mana fitnahku ini..
cuba saudara saya_lemah jelaskan..
:-)

Z a t h said...

yey ak dpt word verification "comil"
sorry out of topic

saya_lemah said...

ouh. bukan mcm tu duke.
cuba fikirkan.
gerakan dakwah memang sentiasa dalam tentangan. tapi, dakwah kita menuju kepada Ilahi. rasanya semua org perlukan dakwah.
sama ada didakwah ata mendakwah. btol?
bila refer kat post ni, kau rasa kau dengar.
bila rasa-rasa dengar ni, cuba siasat dulu.
macam2 org boleh baca post ni.
kalau dorg dah baca,
agak2nye apa persepsi dorg kat dakwah rabbaniyah kita ni ye?

sebab setahu aku la, xpernah berlaku sound direct sampai nangis2 ni. itu rekaan semata2.
;)
kita seru dengan hikmah. (16:125)

kalau ada, sila tegur. dan sebaik2 teguran ialah teguran face 2 face. ke duke x setuju?

ooo.. cmtu..
teguran face to face tu aku xde la xstuju sgt..
maybe aku salah dengar pasal bende ni so ape yg aku dgr tu salah la.. :-D
or maybe dorang xnangis depan mereka ini..
kita pun xtau..
sbb me dengar pun dari my friends..
bukan sorang dua.. tapi agak ramai..
tu yg pelik tu..
entah la sahabat..
ana pun enggak sure.. :-D
tp dakwah tu mmg perlu..
n face to face to mmg da way..
dalam blog ni pun aku rase teguran yang aku suggestkan pun dalam cara face to face gak an?
:-D
k sahabat, lau ade unsur fitnah dalam blog ini, maybe aku akan delete blog ni k.. :-D

aku rase kan duke, kau kene tebar kain besar2 dlu, edit lek tulis:

CONTOH ADALAH REKAAN SEMATA-MATA

yang cam dalam movie tu :D

dan encik saya_lemah
aku tgk post ni pon dah dpt agak duke reka contoh =.="

and CAPTCHA AKU: proscre
nak cumil. :(

thx wan.. :-D

Yard said...

nice post duke.. lame x tgk blog nh..
siap da ada gmbr org tersayang
ha3

ape ko ckp btol..
ada org suh ak tegor time org nh berdua-dua dgn awek dia
ak ckp xnk.. nnt ak jmpe personally..
sbb time jmpe mcm 2..
dia pon naek malu.. marah pon ada
cme kita je dpt puaskan diri..
"huh..akhirnya lps pown tanggungjawab ak)

petite girl said...

:)

Hidayatullah said...

Perhatian.. Blog anda kini dalam pemerhatian budak2 KMB..hampir semua blog kmb-ians batch 08-10 ada dalam nh. so rajin2 la update blog anda untuk brada di tangga tratas..hua3

http://ib-08-10.blogspot.com/

p/s:kalau xske blog anda dipamerkan.. boleh bgtau saya dlm chatbox belah kiri blog.atau nk edit url pon bgtau kat dalam 2..atau nk tambah url blog kwn/anda..kat dalam 2 pown bleh bubuh..hu2

Farzan said...

punya lama aku xsinggah sini...rupanya dh de saya_lemah komen
haha
neway...to help topping up a little bit
mmg org slalu tentang dakwah, tp itu pe sy lihat menjadi stu trend pemikiran. bila kita tgur cara org dakwah, mereka akan ckp "mmg dakwah ni mendapat tentangan"
adakah itu cara berhikmah?

dan manusia ni suka claim
"itu bukan cara kami, kami guna cara yg lbih baik"
@
"kami xpernah pn buat camtu, org salah anggap"
@
seumpama dengan nya
tp itu hanya sekadar claim, org lain yg menilai. Rasulullah tidak memberi gelara Al-amin kepada diri baginda, dan bukanlah baginda yg mengkhabarkan diri baginda itu baek. tp perilakunya sehingaakan kisah2 baginda baik2 belaka. camtu la saya rasa kalau nk berdakwah, org tentang ke pe ke, kita diam je seperti yg disarankan oleh imam..okay xingt nama dia..huhu...
sbb kadang kala bila kita melawan, kita hanya membongkarkan kelemahan diri dan menyebabkan org lg pandang serong. orang menilai kita berdasarkan pe kita buat sbb dorg lbih nmpk n lbih merasai
wallahualam~